0
Sepetim
Sepetiniz boş.

150₺ ve üzeri siparişlerde ücretsiz kargo

Free shipping on orders of 150 TL or more

No products in the cart.

Helixturca

Cilde rengini veren melanosit hücrelerinde meydana gelen düzensizlik sonucunda ciltte doğal renginin dışında lekeler ortaya çıkabilir. Cilt lekeleri çoğunlukla uzun süre zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaya bağlı olarak oluşur. Cildin lekelenmesinde en büyük etken güneşin zararlı ışınlarının olması dışında lekeler genetik yapı, cildimizde yanlış kozmetik ürün kullanılması, bazı kimyasal maddeler, hormonel ilaçlar (özellikle doğum kontrol hapları), hastalık ve hamilelik gibi etkenlere bağlı olarak da cilt lekeleri oluşabilir.

Cilt lekeleri sıklıkla yüz, el, sırt ve göğüs bölgesi gibi yoğun olarak güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde görülür.

Bu lekeler vücudumuzun görünen bölgelerinde oluşması nedeniyle genellikle estetik olarak rahatsızlık verirler. Estetik açıdan pek çok kişinin en rahatsızlık duyduğu lekeler, yüzdeki lekelerdir. Diğer taraftan lekeler aynı zamanda bir sağlık probleminin de işareti olabilirler.

·  Cilt Lekelerinin Türleri Nelerdir?

Akne

Akne, vücudumuzdaki yağ bezlerinin aşırı yağ üretmesi, ergenik, menopoz gibi vücudumuzda hormonel değişikliklerin olması, makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon gibi hormonları etkileyen faktörler nedeniyle oluşur. Sivilce, beyaz nokta, siyah nokta, nodüller, kabarcıklar ve kistler şeklinde oluşurlar. Sıkılması ve tedavi edilmemesi halinde ciltte leke bırakırlar. Özellikle yüzde görülürler.

Güneş Lekeleri

Güneş lekeleri en sık görülen cilt lekesi türlerindendir. Çillere benzer ama daha büyük boyutludurlar. Güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalınmasının etkileridir. Yaz aylarında renkleri daha da koyulaşır. Guatr, hamilelik ve kozmetik ürünler de güneş lekesi oluşmasına neden olabilir.

Doğum Lekeleri

Daha çokkahverengi, gri veya siyah renkli olarak karşımıza çıkan doğum lekeleri yine ciltteki renk bozulmalarının sonucunda oluşur. Doğum öncesi oluşabileceği gibi doğumdan bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte kan damarları veya pigmentlerden kaynaklı olarak oluşmaktadırlar. Bazı doğum lekeleri sadece ciltteki renk değişimi ile karşımıza çıkarken bazıları kalınlaşmış deri ve kabarıklık şeklinde de olabilir. Genel olarak zararsızdır. Ancak yine de bir dermatolog görüşü alınmalıdır.

Çiller

Özellikle açık tenli kişilerde kahverengi veya sarı renkli olarak görülen zararsız lekelerdir. Çocuklukta oluşabileceği gibi ileri yaşlarda da ortaya çıkabilen çiller daha çok yapısal özelliklerimizi gösterir.

Deri Döküntülerine Neden Olan Durumlar

Gül hastalığı (rozasea) sedef, egzama gibi deri dökülmelerine neden olan cilt hastalıkları lekelere yol açabilir.

Ayrıca ağda, traş, koparma gibi yöntemler nedeniyle ciltte oluşan hasarlar sonucunda da lekeler oluşabilir.

               Vitiligo

Melanosit hücrelerinin gereğindan az üretilmesi veya ölmesi sonucunda ciltte oluşan beyaz lekelerdir. Ciltte vitiligoya neden olan faktörler hala bilinememektedir. En yaygın düşünce genetik faktörlerden oluştuğu yönündedir.

              Melazma

Vitiligonun aksine cilde renk veren melanin pigmentlerinin çok fazla üretilmesi sonucu oluşan koyu renkli lekelerdir. Siyah veya kahverengi olarak karşımıza çıkar.

Hormonal değişiklikler (gebelik, doğum kontrol hapları), güneş ışınları, kozmetik ürünler ve genetik faktörler melazma oluşumuna neden olabilir.

Cilt Kanserleri

              Bazı cilt kanseri türlerinde ciltte farklı leke ve lezyonlar oluşabilir. Kanser tedavisinden sonra hastalıktan kurtulmak mümkün olmakla birlikte sonrasında ciltte  kalıcı lekeler oluşabilmektedir.

Yorum Gönder